Slovensko English


 

 

HUMANITARNO

Tanzanija 2019

Tanzanija Korogwe 2018

 

Liberia 2018

 

Prva slovenska herniološka odprava – Gambija 2016
(22. – 29. 10. 2016)V mesecu oktobru smo se skupina slovenskih zdravnikov odpravili na humanitarno herniološko odpravo v Gambijo, pod okriljem mednarodne organizacije Hernia International. To je bila prva odprava omenjene organizacije v kateri smo sodelovali samo slovenski zdravniki.
Pod vodstvom Jurija Gorjanca, ki se je pred tem udeležil že več podobnih odprav, smo zbrali ekipo polno izkušenj in mladosti. V Gambijo smo se odpravili Tomaž Benedik (specialist kirurg), njegova hčerka Selena Benedik (študentka medicine), Eva Pogačar (specialistka anesteziologije), Urška Bricelj (specializantka anesteziologije), Luka Kovač (specializant ginekologijein porodništva ) ter Jurij Gorjanc (specialist kirurg in vodja ekipe). Dodatno se je ekipi v Gambiji pridružil tudi Alex Lupke (specializant anesteziologije) iz Nemčije, ki se je udeležil odprave v Gambijo že v lanskem letu in nam je bil v veliko pomoč pri organizaciji dela v začetnih dneh naše odprave.

 


Priprave na odpravo so se začele že mnogo pred odhodom. Potrebno je bilo zagotoviti zdravila ter finančna in druga materialna sredstva. Skupaj smo zbrali približno 200 kg materiala, ki naj bi z nami potoval v Gambijo. Zataknilo se je že na prvem koraku. Štirje zaboji, v katerih je bila večina materiala, so ostali na letališču v Benetkah, medtem, ko smo se mi preko Barcelone prebijali v Gambijo. Brez te opreme bi operativni program izvajali le kakšen dan, zato je bil le-ta mnogo več kot potreben. Po začetnem nemiru, so se izkazali gostitelji v AFPRC bolnici v mestu Farafenni, ki so nam zagotovili potreben material do prihoda naših zabojev. Z njihovim materialom smo lahko našo misijo operacij opravljali skoraj nemoteno, do prihoda zabojev 3 operativni dan.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


S pomočjo edinega kirurga v bolnišnici, dr. Jammeh-a in dr. Lupke-ja, ki sta poskrbela, da so bili bolniki striažirani in pripravljeni na operacije, je preostali del ekipe nemoteno izvajal delo v operativni dvorani. Z lokalno ekipo inštrumentarjev ter anesteziološkimi sestrami smo v 5 dneh opravili 63 posegov na 57 pacientih, od tega na 19 otrocih. 36 pacientov je imelo različne oblike ingvinalnih kil, preostali posegi pa so vključevali popkovne kile (12 pacientov), hidrokele (10 pacientov) in incijziske/epigastrične kile (5 pacientov). Pri dveh pacientih smo odstranili simptomatske hemeroide, pri mlajšem dečku pa smo opravili orhidektomijo, zaradi cističnega tumorja moda. Izkušena anesteziološka ekipa je poskrbela, da je bilo 44% vseh operacij opravljenih v splošni, 46% v spinalni ter 10% v lokalni anesteziji.
Del svojega časa v operativni dvorani smo namenili tudi izobraževanju lokalnega osebja. Predstavili smo jim nove tehnike operiranja kil ter samega pristopa do pacientov, hkrati pa smo se tudi sami učili od niih, saj je medicina v Gambiji nekoliko drugačna od tiste, ki jo poznamo mi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Uspeh naše odprave je bil posledica dveh dejavnikov. Odlične ekipe, ki je ves čas stala za vizijo, ki smo si jo zadali pred potjo ter odličnega sodelovanja zposlenih v AFPRC bolnišnici. Zadnji dan operacij nismo imeli občutka, da smo v Gambiji samo zato da operiramo nekaj kil, temveč da smo vzpostavili dobro sodelovanje z lokalno ekipo in skupaj z njimi naredili nekaj dobrega za prebivalce Gambije.

 


Gambijo smo zapustili polni vtisov in izkušenj. V glavah pa se že pletejo ideje za novo odpravo.
V imenu prve slovenske herniološke odprave,
Luka Kovač
 
Sponzorji

 Zlati sponzor

   

  
 
 


 
 
 


  

 

 

  

 

Copyright 2010 ©Herniološko združenje Slovenije                                         Koristne povezave |  Kontakt  |  Pravna pojasnilaO avtorjihIzdelava spletnih strani Revolver